Originally posted by andrew93My explanation of how I got to my answers.
I get the following:
A : [hidden][/hidden]
B : [hidden][/hidden]
C : [hidden][/hidden]
D : [hidden][/hidden]
This was based on : [hidden][/hidden]
Originally posted by VelvetEarsA causes more than 13/77 though.
My explanation of how I got to my answers.
[hidden] I judged splitting the fixed cost 4 ways wasn\'t fair as some travelled further than others, mine is based on the relative cost each one incurred. [/hidden]
[hidden] E.g. The cost while A is on the boat is $13, summing the cost for everyone like this I got 77. Hence I had A pay 13/77 of the total cost. [/hidden]
Originally posted by talzamirHere's way that could be just a beginning of the argument.
Four guys have gathered for a get-together at point (0,0). They all live on small, separate islands, and call a boat to take them home. They agree to divide the costs of the boat fairly - that is, everyone pays costs that he causes. The cost is $10 for the boat to show up at all plus $1 per mile.
Andy lives at (0,3).
Bob lives at (4,0).
Charlie lives a ...[text shortened]... 3 + 5 + 3 + 4 = 15 miles and the total costs therefore $25.
How much should each person pay?
Originally posted by JS357Correct but C does cause D to go 2 more miles from B's house.
Here's way that could be just a beginning of the argument.
[hidden] A causes B to go an extra mile. He pays that for B. So he pays for 4 miles or $6.67.[/hidden]
[hidden] B causes no one to go more miles so he pays the 4 miles he caused or $6.67.[/hidden]
[hidden] C causes no one to go more miles so he pays the 3 miles he caused or $5.00.[/hidden]
[hidde ...[text shortened]... to pay for fewer miles because it can also be said that B saves both C and D 4 miles![/hidden]
Originally posted by talzamirThat is a neat way of solving it but if I were A I wouldn't accept simply because all the others are saving >10 dollars on what they would have to pay if they were alone (except D who is close to 10) while A is saving <5.
My version - no more nor less true than any of the above.
All four contribute equally to the need to call a boat in the first place so that's $2.50 apiece.
O->B direct route 4 miles vs O->A->B 3+5 = 8 miles so A causes +4 miles
A->C direct route sqrt 58 miles vs A->B->C = 8 miles so B causes about +0.4 miles
B->D direct route 5 miles vs B->C->D = 7 ...[text shortened]... the $2.50 would give
[hidden]A pays $8.28, B pays $3.06, C pays $5.39, D pays $8.28[/hidden]
Originally posted by JS357It is a very convoluted problem because if you eliminate everybody's route and go straight to D it is about 8.06 miles; If you only eliminate B and C then from A it is about 7.07 + 3 = 10.07 miles; if you only eliminate C then it is about 3+5+5 = 13 miles; and if you eliminate nobody then it is 15 miles.
Without extra cost to D.
Originally posted by talzamirYes, this isn't a math puzzle; it's a puzzle in distributive justice.
Without a doubt there is. Andy would certainly not like my version much, and "party at my house" becomes very appealing, unless of course Bob, Charlie, and Doug would be likely to cause so much damage in the process that a boat cab fare pales in comparison.. making it "I'll pay the whole $25, just don't step off on my isle until you're sober" one possibilit ...[text shortened]... with costs for A..D that are perfectly plausible and different from any of the above.